• +0049 170 344 8943
  • alexis@vizcaino.cat

Manglars

Manglars

Els boscs de Manglars són normalment boscs d’arbusts o petits arbres que creixen en zones costaneres de latituds tropicals i subtropicals (a menys de 30° nord i sud). Els manglars representen la zona de transició entre l’aigua de l’oceà i l’aigua dolça continental. En altres latituds, en comptes de manglars, podem trobar aiguamolls.

Diversitat als manglars Codi: Trinidad_002

Si li fas una ullada a la imatge, estic convençut que quedaràs corprès pels manglars. A mi em va passar a Trinitat i Tobago quan vaig fer la fotografia. Vaig passar una tarda veient tornar a “casa” per dormir els ibis vermells de la zona caribenya després d’haver passat el dia buscant menjar (foto de sota). La bellesa és certament un aspecte molt important a la nostra societat. Quantes espècies s’han salvat o tenen plans de protecció especial perquè són bonics? I quants són simplement no?

Però el missatge d’aquest post, no només és per parlar sobre la bellesa dels manglars, sinó de la importància enorme que tenen per a tots nosaltres: les comunitats locals i la població mundial. És evident que les comunitats que viuen devora dels manglars es veuen directament afectades quan els manglars es destrueixen. El bosc de manglars és una bona font d’aliment i recursos per a ells (per exemple en forma de turisme). La destrucció dels manglars representa per tant una amenaça directa. També, els manglars ofereixen protecció dels riscos naturals i de l’augment del nivell del mar, lent però sostingut (a causa del canvi climàtic).

A més, com deia, la població mundial està també en cert risc; no tan directe però gens menystenible. Algunes espècies viuen exclusivament als manglars (i per tant queden directament amenaçades). Tanmateix, moltíssimes altres espècies de vertebrats (més informació) passa algun moment de la seva vida als manglars. Basat en un article, només un 50% dels manglars del món es van mantenir durant el segle XX. I només el 25% es mantenen en condicions moderades o bones. Si considerem que el 75% de peixos comestible del món, viuen en algun moment en les seves vides en manglars, podem deduir fàcilment com ens estem movent cap a una zona de cert risc, no només a les zones tropicals.

Què està provocant la devastació de manglars?

  • Les granges de gambes: la vida d’una granja no és superior als 5 anys. Després, un cop la granja s’ha abandonat,el paisatge que queda és de devastació.
  • Turisme irresponsable, incloent el desenvolupament costaner d’hotels i zones turístiques així com els visitants amb actitud irresponsable
  • L’agricultura
  • Indústries de la fusta i carbons
  • Contaminació
Ibis coming back at night Codi: Trinidad_001
Facebook Comments

Troba la teva!

Start browsing thought pictures to find yours. I am confident it is there!