• +0049 170 344 8943
  • alexis@vizcaino.cat

Articles

El còndor i la Pacha mama

condorsEls Inques creien que el còndor era un animal immortal. Desafortunadament ni tenien raó ni massa queda pel respecte a la natura que promovien. Com tantes altres coses, la societat actual no s’assembla en res a la d’abans. Els Incas només són ja un record desvirtuat utilitzat massa vegades com una atracció turística, però sense cap significat real. El Pachamama, la deesa Inca de la mare terra, és poc més que una

La fàbrica de xocolata

Greenland 013La màgia d’un passeig a Groenlàndia es pot acabar sobtadament si caminant pels voltants d’algun dels pobles, et trobes amb les canonades d’aigües residuals que aboquen a l’oceà. Els locals anomenen a aquests punts de desguàs “la fàbrica de xocolata”. És molt menys apetitós del que sembla. Les dificultats per gestionar amb les aigües residuals a Groenlàndia són

Repensar els parcs nacionals (i altres àrees protegides)

Harvour sealsSabies que els humans afectem (per no dir danyem) de manera directa a un 83% de la superfície terrestre? A l’oceà és encara pitjor i s’arriba al 100%. Malgrat que la biodiversitat contribueix al benestar humà de múltiples formes, quantificades en bilions de dòlars (milions de milions), l’apropiació que hem fet de la major part planeta té un impacte pervers. El nombre d’espècies en perill d’extinció és enorme i, pitjor encara, creixent.

El viatge increïble

Totes les històries d’animals migradors són apassionants; oimés, en els nostres dies. Tanmateix el viatge que et vull explicar és extraordinari. És un viatge llarg, de més de 7000 km, que comença al Canadà i acaba a Mèxic. El viatger és un animal de 10 centímetres i mig gram de pes. Endevines? Estic parlant de les papallones monarca.

Esmorzars amb Colibrí

Si viatges a les Amèriques, et poden passar moltes coses que et facin connectar amb la natura. I ja dic per endavant que espero que es noti el meu biaix cap aquest continent. Una de les més boniques que em passa sovint, és esmorzar amb colibrís. Deixa’m que et posi en situació perquè hi ha un record que guardo amb especial intensitat. Imagina’t en una terrassa davant el mar amb un cafè amb llet en una mà i assaborint la fresca de primera hora del matí. De sobte, amb moviments ràpids i canvis de direcció bruscos, s’apropa un colibrí. El seu vol tan característic fa que aparegui i desaparegui ràpidament i es converteixi en un record abans que la meva vista perdent l’interès cerqui un altre objectiu. Afortunadament, l’endemà tornarà a aparèixer. Els colibrís viuen a bona part de les Amèriques tot i que el meu record és a Puerto Vallarta, Mèxic.

On és la ciutat que em va encantar?

Què tenen en comú les Rambles de Barcelona, el Fisherman ‘s Wharf de San Francisco o el Tower Bridge de Londres?

La migració urbanitzant

Volia creure que no era una persona urbana, tanmateix sempre he tingut una visió urbana tant de les ciutats com de les zones rurals. Em sap greu reconèixer-ho però sempre he vist la vida rural com a una realitat idíl·lica on els humans vivim en pau amb la natura, però en tant que idíl·lica no és necessàriament real. A la vegada, sempre he vist la ciutat com un lloc artificial del qual se n’ha de fugir. Les ciutats han sigut per a mi part del problema ambiental que vivim. Avui vull parlar de les ciutats com a part de la solució.

Manglars

Els boscs de Manglars són normalment boscs d’arbusts o petits arbres que creixen en zones costaneres de latituds tropicals i subtropicals (a menys de 30° nord i sud). Els manglars representen la zona de transició entre l’aigua de l’oceà i l’aigua dolça continental. En altres latituds, en comptes de manglars, podem trobar aiguamolls.

Diversitat als manglars Codi: Trinidad_002

Si li fas una ullada a la imatge, estic convençut que quedaràs corprès pels manglars. A mi em va passar a Trinitat i Tobago quan vaig fer la fotografia. Vaig passar una tarda veient tornar a “casa” per dormir els ibis vermells de la zona caribenya després d’haver passat el dia buscant menjar (foto de sota). La bellesa és certament un aspecte molt important a la nostra societat. Quantes espècies s’han salvat o tenen plans de protecció especial perquè són bonics? I quants són simplement no?

Però el missatge d’aquest post, no només és per parlar sobre la bellesa dels manglars, sinó de la importància enorme que tenen per a tots nosaltres: les comunitats locals i la població mundial. És evident que les comunitats que viuen devora dels manglars es veuen directament afectades quan els manglars es destrueixen. El bosc de manglars és una bona font d’aliment i recursos per a ells (per exemple en forma de turisme). La destrucció dels manglars representa per tant una amenaça directa. També, els manglars ofereixen protecció dels riscos naturals i de l’augment del nivell del mar, lent però sostingut (a causa del canvi climàtic).

A més, com deia, la població mundial està també en cert risc; no tan directe però gens menystenible. Algunes espècies viuen exclusivament als manglars (i per tant queden directament amenaçades). Tanmateix, moltíssimes altres espècies de vertebrats (més informació) passa algun moment de la seva vida als manglars. Basat en un article, només un 50% dels manglars del món es van mantenir durant el segle XX. I només el 25% es mantenen en condicions moderades o bones. Si considerem que el 75% de peixos comestible del món, viuen en algun moment en les seves vides en manglars, podem deduir fàcilment com ens estem movent cap a una zona de cert risc, no només a les zones tropicals.

Què està provocant la devastació de manglars?

  • Les granges de gambes: la vida d’una granja no és superior als 5 anys. Després, un cop la granja s’ha abandonat,el paisatge que queda és de devastació.
  • Turisme irresponsable, incloent el desenvolupament costaner d’hotels i zones turístiques així com els visitants amb actitud irresponsable
  • L’agricultura
  • Indústries de la fusta i carbons
  • Contaminació
Ibis coming back at night Codi: Trinidad_001
1

Cerca un article

RSS articles

RSS Feed RSS - Entrades

Articles per Categories

Past Articles

Troba la teva!

Start browsing thought pictures to find yours. I am confident it is there!